THE DESIGN

Your home should be a reflection of everything you love, but all of those elements must be incorporated in a way that makes sense. When designing his home David was inspired by the things that bring joy to his life – his family, his cottage, and hockey – and incorporated an element of each into the details of the design: the fireplace’s stone hearth was selected and shipped in from David’s family cottage, the backyard has an allotted space for a skating rink, and the oversized sliding doors that separate his twin daughter’s bedrooms lets them enjoy a shared space or private bedrooms. These are elements totally unique to the family and an integral part of the design.

 

His design went beyond the physical details. David wanted to create a feeling. He was inspired by travel and the feelings of serenity and relaxation he associates with his favourite resorts in Costa Rica, Miami and Nevis. He was determined to create a bedroom that felt like an oasis, complete with a spa-like en suite and floor-to-ceiling glass doors that open to a terrace.

 

He was inspired by the love for his family and friends. David designed a dining table to be placed in the exact centre of his home, representing the central focus of his life – spending quality time with his family. Separated by floor-to-ceiling glass doors and windows, the dining area flows onto the back porch, a seamless transition into the natural environment. David designed the back porch with wood deck, another element of cottage living incorporated into the design. Outfitted with a complete kitchen for outdoor entertaining, the back porch is where you go to have a beer and catch up with friends – it is the social hub of David’s House.

 

FRONT ELEVATION (Hover over Feature for more information)

Angled Walls

INSPIRATION

Image Courtesy: www.franklloydwright.org

DAVID'S HOUSE

Angled Walls

Similar to horizontal lines, angled walls anchor the house to the land, contributing to the organic nature of the design. This gives the illusion that the home has risen from the land, in harmony with its surroundings. David was inspired by Frank Lloyd Wright’s Taliesin West when designing the angled walls.

Horizontal Lines

DAVID'S HOUSE

DAVID'S HOUSE

Horizontal Lines

Designing a home that is “of the land” was a central focus in David’s mission. He achieved this through the use of horizontal lines. From the extreme horizontal roof design to the orientation of the windows, Douglas Fir siding, and ledge rock to the ribbing on the copper siding, horizontal lines connect the home to the property, grounding it to the earth.

Wood Accents

DAVID'S HOUSE

DAVID'S HOUSE

DAVID'S HOUSE

Wood Accents

The light colour of the Douglas Fir wood allowed David to emphasize the architecture of the house. It is a mix of opposites: the rustic materials juxtaposed against the smooth, refined elements. The wood accents reinforce the horizontal design, as Douglas Fir is a tight, straight-grained wood.

Corner Windows

DAVID'S HOUSE

INSPIRATION

Image Courtesy: www.smithsonianmag.com

Corner Windows

David incorporated corner windows in as many spaces as possible throughout his design, including the office, piano room, stairway, family room, master bedroom, 2nd floor lounge, and more. Corner windows are an architectural tool that connects the interior to the exterior. Where walls don’t hit each other, it removes barriers and broadens the view. Frank Lloyd Wright’s “Falling Water” was David’s inspiration for the prominent use of corner windows.

Copper Siding

DAVID'S HOUSE

DAVID'S HOUSE

Copper Siding

The vast majority of the home is made up of stone and wood. David added copper as an element of interest. Its function is to enclose the pop out bay created by the extra deep kitchen counters, but the resulting impact adds to the character of the house. Copper is a material of the earth. It will age and mature with the home. The equally spaced ribbing that wraps around the copper siding also accentuates the horizontal nature of the design.

REAR ELEVATION (Hover over Feature for more information)

Floating Roof

DAVID'S HOUSE

DAVID'S HOUSE

DAVID'S HOUSE

DAVID'S HOUSE

Floating Roof

David maximized the visual impact of the roof by disconnecting if from the walls. He achieved this by only having dark metal plate or window touch the soffit, creating the illusion that the roof “floats” above the house.

Floor-to-Ceiling Glass

INSPIRATION

DAVID'S HOUSE

DAVID'S HOUSE

DAVID'S HOUSE

Floor-to-Ceiling Glass

Glass is a key material used in the design of modern homes. It was central to achieving David’s mission of bringing the outdoors in. David incorporated floor to ceiling glass windows in the large great room, as well as more intimate spaces, such as the master bedroom and ensuite. The floor to ceiling glass makes the master bedroom feel cozy without feeling confined.

SITE PLAN - GROUND FLOOR (Hover over Room and Click for more information)

X - CLOSE

Master Bedroom + Ensuite

+

INSPIRATION

+

INSPIRATION

+

INSPIRATION

+

DAVID'S HOUSE

+

DAVID'S HOUSE

+

DAVID'S HOUSE

-

-

-

-

-

-

David designed the master bedroom and ensuite to capture a feeling. He wanted to enter his bedroom and be brought back to the serene resorts he’s visited in Costa Rica, Miami and Nevis. The floor-to-ceiling glass doors are reminiscent of the glass doors of his Miami suite that opened to a balcony and breathtaking view of the ocean. The ensuite’s mosaic tiled wall was inspired by a gold mosaic wall in the lobby of the Four Seasons Costa Rica; a visually striking feature, protruding from the wall to emphasize its grandeur.

X - CLOSE

Family Room/Fireplace

+

Image Courtesy: www.dalliancedesign.com

INSPIRATION

+

INSPIRATION

+

INSPIRATION

+

INSPIRATION

+

DAVID'S HOUSE

-

Image Courtesy: www.dalliancedesign.com

-

-

-

-

The fireplace was inspired by nights spent around the campfire on the bedrock that surround David’s cottage in French River. David was motivated to recreate this experience in his suburban home. Taking design inspiration from Frank Lloyd Wright’s ‘Falling Water’ fireplace, David selected a rock from a quarry in French River and shipped it to his lot. With the help of a crane and a group of hard working construction workers, the rock was placed inside the house during the framing stage. The rock is the hearth of the fireplace. Complete with a copper clad chimney and a grate for firewood, David can now roast marshmallows with his daughters in the comforts of their modern home.

X - CLOSE

Dining Area

+

INSPIRATION

+

DAVID'S HOUSE

-

-

David intentionally designed the house without a dining room. Formal living spaces are not a reflection of David’s casual lifestyle. Instead he allotted a large space in the great room for a table that can seat 8 to 12 people and designed 2 built-ins to replace the standard dining room hutch.


David’s central focus in life is his family. To reflect this, David designed the dining table to be placed in the exact centre of the house. The off-centre placement of the front door and the design of the tiled floor in the main entry guide you to the centre of the house. The centre of the back sliding glass doors is also aligned to the centre point of the table. Moreover, the centre of the kitchen island and TV intersect with the exact midpoint of the house. This intention in design is architecture; the beauty of the home that is obvious but that you can’t quite articulate.

X - CLOSE

Back Porch

+

INSPIRATION

+

INSPIRATION

+

INSPIRATION

+

DAVID'S HOUSE

+

DAVID'S HOUSE

-

-

-

-

-

David’s cottage lifestyle was a huge inspiration for the design of his family home. Many of the architectural details were motivated by his desire to capture the feelings and experiences he cherishes about cottage living. The back porch was no exception. Socializing with friends and family over a cold beer on their wood deck is a regular occurrence at the cottage. The back porch of his modern home was designed with this experience in mind. Complete with a wood deck and a mini beer fridge, the back porch is the social centre of the home.


On a family trip to Nevis, a stand-out memory for David was the Ipé Brazilian hardwood decks. The scent of the oiled wood had a calming quality. He selected the same Ipé wood to build his deck. The scent of the wood brings him back to his travels every time he steps outside.

X - CLOSE

Piano Room

+

DAVID'S HOUSE

+

INSPIRATION

+

DAVID'S HOUSE

-

-

-

Without a formal living room, David needed to design an area of the home to house a family heirloom, his parent’s grand piano. He selected the area to the left of the front entrance, raised the floor to create 8’ ceilings and designed floor-to-ceiling glass corner windows to showcase the piano. He wanted to create an intimate space for it, honouring its value and meaning. When walking by the home at night the piano looks as though it’s on a stage, waiting for an audience to gather so the concert can begin.

SITE PLAN - 2ND FLOOR (Hover over Room and Click for more information)

X - CLOSE

Girls Bedrooms

+

DAVID'S HOUSE

+

DAVID'S HOUSE

-

-

With the desire to give his twin daughters their own bedrooms for the first time, but still nurture their close bond, David designed oversized sliding doors to separate their bedrooms. His daughters have complete control over whether they want to create one large bedroom and enjoy the privacy of individual rooms.

X - CLOSE

Lounge

+

DAVID'S HOUSE

+

DAVID'S HOUSE

-

-

The upstairs lounge is a place for his daughters to hang out. Outfitted with built in desks and personal computers (but no TV), this is the perfect space for doing homework, reading or socializing with friends. David was mindful to create flexibility in his design. He designed the lounge to easily be converted to a 3rd bedroom that is the same size as the other upstairs bedrooms, in the advent that a future purchaser would have that particular need.

X - CLOSE

Stairs/Glass Railing

+

INSPIRATION

+

INSPIRATION

+

DAVID'S HOUSE

+

DAVID'S HOUSE

-

-

-

-

The stairs leading from the front entrance to the second floor are a stand out feature of the home. They are freestanding; disconnected from the wall to emphasize their sculptural quality. The glass railing allows for “truth in architecture”, meaning nothing is compromising the clarity of the design.


There is also a sense of adventure when climbing the stairs – open spaces between each step and a see-through railing. The stairs lead to his twin daughter’s wing of the house, the more playful portion of the home. He intentionally designed the stairs to feel adventurous; inspired by the “tree house” room he built at his cottage that is accessed via a ladder.